Historia tytoniu do shishy / fajki wodnej.
Data dodania: 30-01-2024
Ale nie zawsze tak było: początkową formą tytoniu fajki wodnej był tzw. Tömbeki, składający się z całego liścia. Jednak nie był on tak wilgotny jak tytoń, ponieważ był nawilżany tylko poranną rosą. Tytoń leżał na ziemi przez całą noc, więc rano był odpowiednio wilgotny. Dobre wrażenia związane z paleniem zależały od odpowiedniego stopnia wilgotności liści tytoniu. Najlepszy tytoń rósł głównie na stepie i był dość ostry.
Tytoń był rzadkim dobrem, na który zwykli rolnicy i pracownicy nie mogli sobie pozwolić. Ponieważ również chcieli doznać odrobiny luksusu jak bogaci ludzi, szukali sposobu na wytworzenie jak największej ilości dymu przy możliwie najmniejszej ilości tytoniu.W tym celu zwilżali tytoń płynem podobnym do miodu - bardzo podobnie jak dzisiejsza melasa. Ostatecznie ten rodzaj tytoniu został wyprodukowany przemysłowo w 1917 roku przez producenta z Egiptu o nazwie „Nakhla”. Produkt oparty na tradycyjnej egipskiej recepturze i jest nadal dostępny. Klasyczny Tömbeki jest obecnie trudny do znalezienia, tylko u starszych koczowników lub w tradycyjnych kawiarniach.
Według legendy, tytoń smakowy został wymyślony przypadkowo: pewien egipcjanin usiadł na obiad i jadł deser, było to ciasto nadziewane syropem. Kiedy je ugryzł, syrop rozlał się na węgielki i tytoń płonącej shishy. Smak, którego potem doświadczył, tak go zaskoczył i przekonał, że od tego dnia celowo aromatyzował tytoń syropem.
Ten tekst to przetłumaczony fragent książki "The Waterpipe - Tradition and Youth Culture").
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Szisza co to
Zastanawialiście się co palono w fajce wodnej ? Czy tytoń aromatyczny to tylko przypadkowy wynalazek? Odpowiedzi znajdziecie tutaj.
Zastanawialiście się co palono w fajce wodnej ? Jaki tytoń ?
W dzisiejszych fajkach wodnych ludzie najczęściej palą tytoń o owocowych smakach.Ale nie zawsze tak było: początkową formą tytoniu fajki wodnej był tzw. Tömbeki, składający się z całego liścia. Jednak nie był on tak wilgotny jak tytoń, ponieważ był nawilżany tylko poranną rosą. Tytoń leżał na ziemi przez całą noc, więc rano był odpowiednio wilgotny. Dobre wrażenia związane z paleniem zależały od odpowiedniego stopnia wilgotności liści tytoniu. Najlepszy tytoń rósł głównie na stepie i był dość ostry.
Tytoń był rzadkim dobrem, na który zwykli rolnicy i pracownicy nie mogli sobie pozwolić. Ponieważ również chcieli doznać odrobiny luksusu jak bogaci ludzi, szukali sposobu na wytworzenie jak największej ilości dymu przy możliwie najmniejszej ilości tytoniu.W tym celu zwilżali tytoń płynem podobnym do miodu - bardzo podobnie jak dzisiejsza melasa. Ostatecznie ten rodzaj tytoniu został wyprodukowany przemysłowo w 1917 roku przez producenta z Egiptu o nazwie „Nakhla”. Produkt oparty na tradycyjnej egipskiej recepturze i jest nadal dostępny. Klasyczny Tömbeki jest obecnie trudny do znalezienia, tylko u starszych koczowników lub w tradycyjnych kawiarniach.
Tytoń aromatyczny to tylko przypadkowy wynalazek?
Według legendy, tytoń smakowy został wymyślony przypadkowo: pewien egipcjanin usiadł na obiad i jadł deser, było to ciasto nadziewane syropem. Kiedy je ugryzł, syrop rozlał się na węgielki i tytoń płonącej shishy. Smak, którego potem doświadczył, tak go zaskoczył i przekonał, że od tego dnia celowo aromatyzował tytoń syropem.
Ten tekst to przetłumaczony fragent książki "The Waterpipe - Tradition and Youth Culture").
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Szisza co to